info@mekan.com

Kahvaltı Sofralarının Yıldızları

25 Ağustos 2016
Kahvaltı Sofralarının Yıldızları
Sabahları yataklarımızdan fırlarcasına bizi sofraya çağıran her yörenin kendine has bir kahvaltı kültürü ve bu kültüre ait çok özel tarifli lezzetler var. Biz de kahvaltı kültürümüzde yer alan ve çeşitli bölgelerde hala kahvaltılara damga vuran yöresel kahvaltılıkları sizler için yazdık.


Mercimekli Haşhaşlı Börek


İç Anadolu Bölgesi'ne ait olan bu çıtır çıtır, içi mercimek ve haşhaş dolu börek kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti.

Malzemeler: 6 adet yufka, 2 su bardağı yeşil mercimek, 3 soğan, dilediğiniz kadar maydanoz, tuz, karabiber, kimyon.

Yapılışı: Yeşil mercimeği derin bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip, suyunu çekene kadar haşlayın. Sonrasında soğanları yemeklik olarak doğrayıp renk değiştirene kadar kavurun ve haşlanmış mercimekleri içine ekleyerek 5 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. İçine baharatları ve doğranmış maydanozları ekleyip ocağı kapatın. Bir kasede haşhaş ve sıvı yağı güzelce çırptıktan sonra tezgaha serdiğiniz yufkanın üzerine sürüp 2. yufkayı da üzerine koyun ve bu işlemi tekrarlayın. Yağlı ve haşhaşlı karışımı sürdüğünüz yufkaları 16 parçaya kesip içine hazırladığınız mercimekli harçtan koyun ve sigara böreği gibi sarın. Sonrasında ise yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine tüm börekleri dizip 200 derece fırında 35 - 40 dakika pişirin.

BükmeFotoğraf Kaynak: gulaymutfakta.com


Murtuga


Van’da doğup sofralarımıza misafir olmuş olan Mutuga'nın hem tuzlusu hem de tatlısı yapılabiliyor.

Malzemeler: 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, yarım çay kaşığı tuz, 2 yumurta.

Yapılışı: 3 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Eridikten sonra unu ve tuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Farklı bir kapta yumurtaları çırpın, kavurduğunuz unun kokusu çıkınca ise yumurtaları ilave edin. Yumurtalar da piştikten sonra sıcak olarak servis yapın.

MurtugaFotoğraf Kaynak: yemekkulturu.net


Muhlama


Karadeniz’in medar-ı iftiharı muhlamayı bir de bu tarifle kendi ellerinizden yiyin.

Malzemeler: 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 büyük yemek kaşığı mısır unu, 1 su bardağı su ve süt karışımı, 1,5 - 2 su bardağı kadar ince dilimlenmiş eriyen peynir  (Trabzon kolot peyniri, çeçil peyniri, dil peyniri) ve yarım çay kaşığı tuz.

Yapılışı: Tereyağını tavada eritin. Yağ eriyince mısır ununu ekleyip rengi dönünceye kadar kavurun. Ardından su ve süt karışımını ekleyip karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine peynirleri ekleyip eritin. Tereyağı üzerine çıkana kadar bir süre daha pişirin. Son olarak ise servis etmeden önce cezvede 1,5 tatlı kaşığı tereyağını eritip üzerine dökün ve servis edin.

Mıhlama-Muhlama


Nohut Salatası


Antepliler yemeklerinde sıkça kullandıkları nohutu kahvaltıya da taşımışlar. Yeşilliklerle bir araya gelen bu lezzeti siz de kahvaltılarınızda deneyebilirsiniz.

Malzemeler: 1 su bardağı haşlanmış nohut, maydanoz, 3 - 4 dal yeşil soğan, bir küçük kırmızı biber, bir adet domates, istediğiniz miktarda sirke, tuz, kimyon, zeytinyağı.

Yapılışı: Maydanoz, biber, domates ve yeşil soğanı minik minik doğrayın. Nohutu ekleyip sirke, tuz, kimyon, zeytinyağını da ilave edip malzemeleri iyice karıştırın. Servis tabağına aldığınız salatanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

NohutFotoğraf Kaynak: ​pratikevyemektarifleri.com


Semsek


Gaziantep’in peyniri ve taptaze otlarıyla yapılan bu enfes lezzeti mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler: 850 gr. Antep peyniri, 300 gr. taze soğan, 1 bağ maydanoz,
1 yemek kaşığı margarin, tuz, kırmızı pul biber.

Yapılışı: Soğanı doğrayıp margarin ile hafif renk değiştirene kadar kavurun. Peyniri rendeleyin ve içine kavurmuş olduğunuz soğanları ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Peynirinizin tuzuna göre tuzunu ve kırmızı pul biber ilave edin. Hazırlamış olduğunuz herhangi bir mayalı hamuru pide şekline getirerek iç malzemelerini doldurup fırına verin.

SemsekFotoğraf Kaynak: tuzluvesekerli.blogspot.com
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı sebze ve meyveler, yeni nesil detoks yöntemleriyle birlikte enfes içecek karışımları halinde tüketilmeye başlandı. Sindirimi düzenleyen, kanı tazeleyen, cildi güzelleştirip parlaklaştıran, kilo kontrolüne yardımcı ve ödem attır…
1970’lerden bu yana ülkemizde de üretimi olan avokado, lüksü ve zenginliği temsil ederken bir anda tüm cafelerde, restoranlarda ve Türk mutfaklarında boy göstermeye başladı. Bu nedenle Dünya Mutfakları’nın iç içe geçtiği yeme i…
Yaz kapıya dayandı. Fazla yağlardan kurtulmak için son dadikaya kalanlardansanız, birkaç haftalık sağlıklı beslenme programı ve sporla yaz bitmeden forma girebilirsiniz. Mevsime uygun pişirebileceğiniz sağlıklı diyet tarifler eminiz işinize yarayacaktır. Haydi mutfaklara! Yoğurt Sosun…
Tariflerimize geçmeden önce size biraz vejetaryenlik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Vejetaryen nedir? Kime denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Etyemezlik dense de bu kelime bazı yanlış anlamalara sebe…
Her derde deva, lezzetli mi lezzetli ve doğanın en güzel tonlarından birine hakim olan yaban mersini ile yapabileceğiniz tarifler için doğru yerdesiniz. Yaban mersinini keşfetmişlerden ve mutfağında en doğru şekilde değerlendirmek isteyenlerdenseniz bu tarifler tam size göre ;) Y…
Çölyak hastaları ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin dışarıda glutensiz ürün bulabilmeleri her ne kadar artık pek çok mekan üretse de maalesef çok da kolay değil. Bu nedenle evde yapmak isteyenler için oldukça faydalı olabileceğini d&uum…
Bizdeki bezeye oldukça benzeyen yalnızca üzerine krema ve meyveler eklenerek servis edilen Pavlova tatlısının hikayesini biliyor muydunuz? Rus balerin Anna Pavlova, 1926 yılında Avustralya'ya turneye gider. Kaldıkları otelin Şefi Bert Sachse, Anna Pavlova’nın zerafetine hayran …
Geleneksel olarak yalnızca tatlısını yemeye alışık olduğumuz bal kabağı, çorbasının ardından geliştirilen pek çok tarifle mutfaklarda kendine daha geniş bir yer bulmaya başladı. Ayrıca faydaları saymakla bitmeyen bal kabağı, çekirdeğinde de bulunan A ve E vitaminleri sayesinde, …
Türkiye’yi 20’den fazla ülkede temsil etmiş, uluslararası birçok organizasyona imza atmış ve milli şef olarak ülkemize 36 adet madalya kazandırmış Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin kurucusu Serkan Bozkurt’un sizlere bayram için şahane bir he…
Eğe mutfağının incisi zeytinyağı ile yapılan yemeklerin lezzetinin kötü olması sizce mümkün mü? Hem sağlıklı olması hem de hafifliğiyle yaz aylarında da sofralarımızın daimi lezzetlerinden olan bu tarifleri sizlerle paylaşmak istedik. Siz de yazın formunuza dikkat edenlerden…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN